Amb data 22 de març de 2007 apareix la llei orgànica per a la igualtat efectiva entre homes i dones. Doncs bé, aquesta llei té incidències en molts àmbits, entre ells l’universitari.
Avui en una papereta d’eleccions al claustre universitari de l’Escoloa Politècnica Superior de la Universitat de la Corunya, he vist una cosa que m’ha fet encendre. Són unes eleccions on el que es voten són noms individuals, no a partits. A la papereta hi ha 17 noms i se n’han de marcar com a molt 7. Fins aquí res a dir. Però just a sota de tots aquests noms et trobes una nota que diu: “El número màxim de persones candidates a les que es pot votar és de 7. D’aquestes, només 4 poden ser del mateix sexe”. Ja hi som!!!
Quina mena d’igualtat és aquesta? Es presenten 5 dones i 12 homes, perquè l’elector no pot escollir les 7 persones que cregui que estan més ben preparades? Per què d’això en diuen discriminació positiva? No hem de ser iguals?
L’article 14 de la constitució parla del dret a la igualtat i a la no discriminació per raons de sexe. Poder escollir només quatre homes, no és descriminar (explícitament) el cinquè per raons de sexe?
A més, aquesta imposició d’igualtat no s’aguanta per enlloc. Si tothom votés només persones del sexe masculí (quatre homes cadascú, però no sempre els mateixos, n’hi ha dotze), acabarien tenint un claustre amb 7 homes. Haurien buscat una paritat que després no es veuria per enlloc.
I que consti que jo sóc la primera que no entén perquè una dona pot cobrar menys per fer la mateixa feina que un home, però igual que això no m’entra al cap, tampoc entenc perquè s’ha de mantenir una paritat artificial pel sol fet de què de cara a la galeria queda bé.
Un dels punts diu: “Les administracions públiques hauran de tenir una representació equilibrada de dones i homes en els seus òrgans de direcció”. Per què? Tampoc ho entenc. I això que sóc dona i em diuen que això m’afavoreix! Però com m’ha d’afavorir una llei que em en quin cos he nascut?
No crec que això afavoreixi a res, al contrari, una llei així pot situar en òrgans de direcció a persones que no estiguin preparades. Imagineu que teniu les 3 millors candidates a presidir qualsevol cosa, doncs per mantenir la paritat caldrà col·locar, a més a més, 3 homes també en posició de direcció. Així, sense motiu aparent, simplement perquè la cosa estigui equilibrada... Ja és veu que això no té cap sentit.
El que cal garantir és que el sexe d’una persona no influeixi a l’hora de prendre cap decisió. Això sí que seria “fer efectiu el principi d’igualtat” .