dilluns, 18 d’abril del 2011

Consultes 10A

El passat 10 d’Abril es van celebrar les últimes consultes populars sobre la independència de Catalunya. Aquesta vegada amb el repte de mobilitzar la població de Barcelona. I la veritat és que els resultats van superar totes les expectatives.

Barcelona va aconseguir una participació d’un 21.37% o el que és el mateix, van votar 257.645 barcelonins dels 1.143.000 que podien fer-ho. I això, que dit així sembla poc rellevant és un fet extraordinari.

Si grafiquem la participació que s’ha obtingut en els municipis que s’han fet les consultes, respecte el número d’electors de cadascun d’aquests municipis obtenim:

Segurament aquest gràfic costa d’interpretar, el punt de Barcelona (el de més habitants) no ens permet veure bé quina tendència segueixen les altres poblacions. Traient aquesta dada, obtenim un nou gràfic on ja queda més clara una tendència logarítmica:

Per tant, si grafiquem el percentatge de vots respecte el logaritme de la població el que obtenim és:

En aquest cas la tendència s’aproxima molt més a una recta, i en destacarien poblacions de molts pocs habitants com Pinell del Solosnès i Sant Jaume de Fortanyà on gairabé tots els electors van acabar votant però també destaca el comportament de Barcelona. Queda molt clar que la participació que es podia esperar era molt petita, i en canvi la plataforma BcnDecideix va aconseguir que les consultes fossin una festa: grups de música, gegants, agrupacions culturals, voluntaris... i tot això acompanyat d’un molt bon temps van permetre que més de 200.000 barcelonins s’animessin a votar.

Encara que el comentari d’intereconomia sigui que a ningú li interessen aquestes consultes perquè hi va haver un 80% d’abstenció, els catalans sabem que alguna cosa està canviant

2 comentaris:

Nina ha dit...

A veure... puc entendre (o no!!) el teu entusiasme per l'Excel però.. Es pot saber què has fet ara?

Keta Rosa ha dit...

Veus com l'excel va molt bé! És fantàstic per demostrar coses com aquestes :D