Per què a tothom li faria vergonya dir que no sap llegir o escriure però a la vegada a ningú li sembla malament no tenir una més mínima idea de matemàtiques? I ja no es tracta de no saber quina és l’arrel de 81 o com s’aïlla una x... no, no, el problema és molt més greu.
Cada dia ens bombardegen amb moltíssimes dades: Inflació, percentatge d’atur, enquestes, audiències televisives, IPC... I ja sigui per falta de competència matemàtica dels redactors de notícies, o perquè realment ens volen manipular, qui no té un sentit matemàtic crític pot ser fàcilment enredat. Alguns exemples:
La pugna per les audiències entre telecinco i Antena 3 feia vergonya, però molta gent es podia empassar aquest gràfic sense més.
Els gràfics tenen moltes avantatges, però si no els sabem interpretar són una eina per despistar molt fàcilment. Mireu quins gràfics publicava telemadrid fa uns dies sobre el pressupost de les comunitats autònomes.
Resulta que és un gràfic truncat, i això fa que visualment es converteixi en un engany. Si fem començar el gràfic des de zero quedaria:
Diferent veritat?
Però no només en gràfics. Hi ha qui no sap diferenciar els termes absoluts dels relatius. La notícia del mundo:
Las cajas de ahorros fueron algo más agresivas que los bancos en este apartado. Han desaparecido del mapa 783 oficinas (el 3,13%), con lo que ahora tienen 24.202. Su red es notablemente superior a la de los bancos que, tras cerrar 740 sucursales (el 4,74% de su red), conservan 14.840.
Ja es veu que és més agressiu un 3% que un 4.7%, no?
I ara que he estat per terres gallegues, un dia vaig llegir a la voz de Galícia: "Cuatro de cada diez profesores de la provincia de Ourense se jubilan este año" ( i el titular era enorme! i jo pensant doncs es quedaran sense professors... I després llegeixes la notícia:
La conclusión del sistema transitorio de jubilación anticipada provocará un número importante de bajas de profesores al finalizar este curso. Según el sindicato Comisiones Obreras más del 4% de los docentes de la provincia optarán por el retiro en junio del 2011.
... sense comentaris
No es tracta de buscar culpables, però veient aquestes notícies queda desacreditada qualsevol persona que pensi que les matemàtiques no son res més que una assignatura que cal aprovar per tenir l’ESO.
"Que no nos embauquen" que diria el clàssic.
2 comentaris:
Potser la matemàtica no l'hem sapigut fer prou atractiva durant l'ensenyament. Ara, amb això de manipular informació estadística, balanços comercials, pressupostos i resultats hi ha contables i llicenciats en exactes que hi tenen la ma trencada.
Per això. si no ets un cerebrum i tens ganes d'arremengar-te i posar-t'hi, el més fàcil és fugir d'esfudi dient que ets de lletres.
Si estéssim més preparats per a ser bons observadors no
ens manipularien tant.
Ara que passo molt de temps a l'aire lliure disfruto veient que la matemàtica també està al carrer i no sols en els llibres, però d'això la Rosa en sap més que jo.
Jo deia " És que jo sóc de ciències"i les lletres no m'han agradat mai i així intentava justificar les moltes faltes d'ortografia que feia ( i que a vegades encara faig). Cadascú sent surt com pot de les seves mancances.
Per la vergonya que he passat algunes vegades, intento educar en que som un tot i que tot és necessari.Encara que a vegades les habilitats de cadascú puguin sobresortir.
Publica un comentari a l'entrada