dijous, 3 de juny del 2010

Festes Curioses



Avui és corpus. Una festa, si més no curiosa. Els origens són medievals i va servir a l'Església per a la veneració pública del cos de Crist. En molts països és un dia festiu, i en els que no s'ha traslladat al diumenge següent. Però curiosament a les Borges es manté en dijous. I té una explicació, que tenim la Capvuitava! De fet avui dubto que hi hagi cap carrer enremat,  però en canvi dijous vinent és Festa Major.


De les diades pròpies de les Borges, és de l'única que se'n coneix documentalment el seu naixement i ja fa més de dos-cents anys que ho celebrem. La capvuitada té un origen que avui en dia pot costar d'entendre:


"Som a l'estiu de 1796, el cel es tapa i cau sobre les Borges una forta pedregada que destrueix part de la collita. Podeu imaginar-vos el què significava això quan l'economia es basava en el cultiu de la terra. I potser un any es pot suportar, però arriba l'estiu del 1797 i tornem-hi! Per segona vegada es pert la collita, i l'any següent... doncs també! I així fins el 29 de juliol de 1800 que la pedregada va ser tan forta que va destruir completament vinyes, oliveres, avellaners i altres arbres fruiters. 


Era evident que això no podia continuar, havien estat 5 anys de pedregades i per això els prohoms de la vila  van reunir en Consell General tots els caps de casa, i després de molt debatre... l'única solució que van saber trobar per intentar controlar les pedregades va ser la d'encomanar-ho tot a Déu.  Per això tots van estar a favor de votar una festa per demanar la protecció de les vinyes i que les pedregades no es tornessin a repetir. "


Des del 1801, el dijous després de Corpus (la capvuitada de Corpus) és un dia festiu! Ho trobo fantàstic! Una festa de poble, votada pel poble i que 200 anys més tard es segueix fent. A més a més, és fama entre els borgencs que des d'aleshores no ha fet cap més calamarsada greu pel terme!


PD: Montserrat, no m'ho tinguis en compte però... m'ha fet gràcia posar aquesta foto! 

5 comentaris:

M. Cinta ha dit...

La foto irrepetible. no només per la criatura, que ja té els seus anyets ara, sinó per les cases que ja no hi són. I ja veurem quan n'hi tornarà haver.
Ep! la foto és de la capvuitada de fa deu anys.

Keta Rosa ha dit...

Sí! Tens tota la raó, per això m'agrada, perquè ni les cases ni la Montserrat... clar és l'any abans de la comunió de la Montserrat això,no? per tant 10 anys... no me n'havia adonat :) Per tant era la 200 vegada que es feia la vuitada tot i que "només" feia 199 anys

Unknown ha dit...

A mi també m'ha fet gràcia veure el carrer Comerç altre cop!!

Montserrat ha dit...

hahaha...
=)

quina capvuitada que m'espera dijous...
estudiant física i química...
=(

Keta Rosa ha dit...

Sí Igansi... doncs està una mica diferent ara... a veure quan en veus les modificacions!
Montserrat: Què millor que una capvuitada tan "experimental" !!!!