divendres, 25 de juny del 2010

L'Aplec


L’Aplec, no l’aplec de sardanes. Igual que el telefon mobil ara ja és  mobil, l’aplec de sardanes és l’Aplec. És un espai de trobada dels borgencs, una festa a l’aire lliure just abans de començar l’estiu, una manifestació popular amb l’excusa de ballar sardanes
Un aplec que neix el 1975 després del VI Aplec de Muntanya celebrat l’any anterior. Un Aplec al voltant de l’Ermita (ermita de la Mare de Déu de la riera) i que es celebra al dissabte abans del tercer diumenge de juny (a les borges ens agrada complicar-nos les dates..), i això vol dir que enguany ja hem fet la 35ena edició!

I és un Aplec que va més enllà de les sardanes, és una festa més de les Borges, i per això hi està involucrada molta gent (moltes vegades de forma anònima). Des de la preparació de les cintes, a l’organització del sopar, des de qui ven els números a qui fa i penja els cartells, des de qui balla totes les sardanes a qui se les mira totes, des de qui fa un coc ràpid a qui porta xampany, des de qui porta un obsequi per la rifa fins als músics de la cobla.
I aquest any el temps no ho va posar fàcil (és cosa dels números rodons?, quin aiguat l’any de la 25na edició!). Els d’Alforja s’havien deixat la porta oberta i les ventades van fer que la cobla canviés tres vegades de lloc buscant el lloc més arrecerat

I tot i això, els vilatans teníem ganes de seguir endavant. Van volar plats durant el sopar, la temperatura anava baixant, el fred es posava al moll de l’os... però amb el suport de tots plegats vam poder gaudir de l’Aplec vespertí fins a la 1 de la matinada. Es van sentir totes les sardanes programades i fins i tot vam cantar i ballar l’hora dels adéus.

Quan una festa és del poble, els esforços perquè segueixi endavant superen les adversitats, aquesta és la força d’un poble. Han estat 35, esperem que l’any vinent gaudim del 36 Aplec!